Karstik ne denir?
Kireç taşı gibi aşınmaya dayanıklı ve kolay eriyen kayalardan oluşan alanlara karst alanları denir. Bu alanlarda, erozyon süreçleri şekil ve boyut olarak değişen farklı özellikler oluşturur. Bu özellikler topluluğuna “karst topografyası” denir.
Jips nerelerde görülür?
Kimyasal bileşimi oldukça basit olmasına rağmen, bileşimi çoğu zaman gözden kaçırılan veya yanlış anlaşılan alçıtaşı, kurak ve yarı kurak iklim bölgelerindeki topraklarda yaygın olarak bulunmaktadır.
Dolomit karstik mi?
Bu, kaya tuzu, dolomit, kireç taşı ve alçıtaşı gibi kayaların kolayca çözündüğü ve çatlakların ve kırıkların sıklıkla meydana geldiği alanları ifade eder. Yeraltı suyu ve petroller de bu kayalarda kimyasal aşınmaya neden olur. Kimyasal aşınmayla oluşan formlara karst formları denir.
Karstlaşma nedir coğrafya?
Karst manzaraları, suyun etkisi altında eriyebilen taşlar üzerinde oluşan şekillerdir. Ancak kireç taşı, alçı taşı, dolomit ve kaya tuzu gibi taşlar diğerlerinden daha hızlı erir. Bu nedenle bunlara karst taşları, bu taşların suyun etkisi altında erimesine ise karstlaşma denir (Şahin, 2002).
Karstik şekillerin isimleri nelerdir?
Karst topografyasındaki şekiller; lapyalar, avenler, dolinler, obruklar, uvalalar, polyeler, dolinler, karstik vadiler, doğal köprü ve tüneller, hum tepecikleri, mağaralar, traverten konileri, traverten terasları ile mağaraların özel şekillerine ait sarkıt ve dikitlerdir.
Tuz Gölü karstik göl müdür?
Bu bağlamda çalışmada incelenen Eğirdir Gölü karstik ve tektonik göl, Burdur ve Tuz Gölleri tektonik göl, Sapanca Gölü ise alüvyonlu set gölü olarak adlandırılmaktadır.
Jips karstik mi?
Karst gölleri, kireç taşı, alçı taşı ve kaya tuzu gibi eriyebilir kayaçların bulunduğu yerlerde oluşan göllerdir.
Traverten karstik mi?
Yukarıda da değinildiği gibi traverten, aragonit ve kalsit minerallerinden oluşan bir kayaç olup aynı zamanda bir karstik oluşum şeklidir.
Karagöl karstik mi?
Karagöl, Antalya ilinin Elmalı ilçesi sınırları içerisinde kurumuş bir karstik göldür.
Şelale karstik mi?
Şelale karst yapısı olan bir alanda yer almaktadır ve bu karst yapısı Düden Şelalesi’nin oluşumunda önemli rol oynamıştır. Karst yapısı, kireç taşı ve dolomit gibi eriyebilir kayalardan oluşan bir arazi şeklidir ve yeraltı suyunun zamanla bu kayaları aşındırması sonucu oluşur.
Lapya nedir kpss?
Lapya: Yağmur ve kar sularının kireçli yamaçlarda yüzeyin erimesiyle oluşturduğu küçük oluklardır.
Karstik şekiller Türkiye’de en çok nerede görülür?
Türkiye’de karst formları ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesinde ve Erzincan, Çankırı ve Sivas bölgelerinde bulunmaktadır. Ülkemizin Güney Marmara bölgesinde, Batı Karadeniz bölgesinde ve Ege bölgesinde de karst alanları bulmak mümkündür. Karst formları ağırlıklı olarak Toros Dağları’nda bulunmaktadır.
Pamukkale Travertenleri karstik mi?
Çalışma alanının en önemli ve en tanınmış yapısı olan Pamukkale travertenleri de bir diğer karst formu olarak değerlendirilmektedir.
Mağara nasıl oluşur?
Doğal mağaralar, fiziksel/kimyasal olayların oluşumu sırasında veya sonrasında yeraltı sularının karbonat (kireçtaşı, dolomitik kireçtaşı, dolomit, karbonatla çimentolanmış konglomera ve kumtaşı), sülfat (alçıtaşı) ve klorür (tuz) ana kayaçlarını aşındırmasıyla oluşan mağaralardır.
Nevşehir karstik mi?
Karst kelimesi, kireç taşının erimesi ve yüzeydeki akarsuların yer altına batmasıyla oluşan doğal bir olayı ifade eder. Ancak peri bacaları bu tanıma uymadığından, peri bacalarının karst alanlarında oluşup oluşmadığı sorusunun cevabı, bunların karst yapıları olmadığıdır.
Karstik bölge neresidir?
Türkiye’de karst alanları en çok Akdeniz bölgesinde bulunmakla birlikte Sivas, Çankırı ve Erzincan bölgelerinde de bulunmaktadır. Ayrıca Ege Bölgesi, Güney Marmara Bölgesi ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde de karst alanları görmek mümkündür.
Dolin nedir kısaca?
Dolinler, karstlaşma (lapianın kaynaşması) sonucu oluşan ve boyutları bölgenin karst özelliklerine göre değişen kapalı veya yarı açık çöküntülerdir. Kireçli topraklarda erime ve çökme sonucu oluşan tava şeklindeki çöküntülerdir.
Karstik goller nelerdir?
Karst gölleri, kireç taşı, alçı taşı ve kaya tuzu gibi eriyebilir kayaların bulunduğu yerlerde oluşan göllerdir. Bu göllerin suyu genellikle acıdır. Alp-Himalaya kuşağının geçtiği ve karst arazisinin yaygın olduğu yerlerde görülür. Obruk göllerinin su seviyesi yıl boyunca değişir.
Traverten karstik mi?
Yukarıda da değinildiği gibi traverten, aragonit ve kalsit minerallerinden oluşan bir kayaç olup aynı zamanda bir karstik oluşum şeklidir.