İçeriğe geç

Hangi Hallerde Tanıklıktan Çekinebilir

Kimler tanıklıktan çekinebilir HMK?

Tanık, tanıklığı, tanığın veya 248 inci maddede sözü edilen kişilerden birinin şeref veya itibarına zarar verecekse veya hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılacaksa tanıklıktan kaçınabilir. Tanığın tanıklığı, meslek veya sanatının sırlarını açığa vuruyorsa tanıklıktan kaçınabilir.

Hangi meslek tanıklıktan çekinemez?

Bu bağlamda, avukat ile müvekkili arasındaki tüm iletişim mesleki sırra tabidir. Mesleki performans veya yargı görevi sonucu elde edilmeyen bilgiler hakkındaki beyanlardan feragat edilemez. Bilginin nasıl elde edildiğine ilişkin beyanlarda bulunmak yargıcın takdirindedir.

Tanikliktan nasıl vazgeçilir?

Tanıklık yapmayan kişi, gecikmenin nedenini ve bu nedeni haklı çıkaran delilleri duruşma tarihinden önce yazılı olarak veya davet edildiği duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Mahkeme, hazır bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklık yapmaktan kaçınmak için haklı bir sebep olup olmadığına karar verir.

Tanıklıktan çekinme kaçıncı derece?

HMK Madde 248 Gerekçe: Maddenin (d) bendinde, kayınvalideler arasındaki sıkı bağ dikkate alınarak, 1086 sayılı Kanunda ikinci dereceye kadar tanıklıktan çekinme hakkı tanınmışken, bu maddede üçüncü dereceye kadar tanıklıktan çekinmenin uygun olduğu düşünülmüş ve fıkra buna göre düzenlenmiştir.

Tanıklıktan çekinme sebepleri nelerdir?

Madde 45 uyarınca tanıklıkta bulunmama a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. b) Şüpheli veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. c) Şüpheli veya sanığın kan veya fiziki hısımlığı yönünden üstsoyu veya füruu. d) Şüpheli veya sanığın üçüncü derece dâhil kan hısımları veya ikinci derece dâhil kayınvalide ve kayınpederi.

Tanığın hakları nelerdir?

Tanığın ifade vermekten kaçınma ve tazminat talep etme hakkı vardır. Aynı zamanda bazı durumlarda ifade vermekten kaçınma, hazır bulunma, ifade verme ve yemin etme zorunluluğu vardır. Kanıt verme kurumu hem 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda hem de 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu’nda düzenlenmiştir.

Hangi mesleklerin şahitliği kabul olmaz?

Sertifikası geçersiz olan meslekler şu şekilde listelenebilir: Casino çalışanları. Daha fazla makale… .•19 Kas 2021

Kimlerin tanıklığı kabul edilmez?

MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa dahi. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.

Şahitlikten çekilinir mi?

(1) Kanunda açıkça gösterilen hâllerde, tanık olarak çağrılan kişi, ifade vermekten kaçınabilir. (2) Tanık olmaktan kaçınmak için kişisel sebeplerin bulunması hâlinde, hâkim, tanık olarak çağrılan kişiye ifade vermekten kaçınma hakkı bulunduğunu önceden bildirir.

Tanıklık yapmak istemiyorum ne yapmalıyım?

Tanıklık etmek istemiyorum. Ne yapmalıyım? Bu durumu bir dilekçe ile mahkemeye sunmanız sizin için faydalı olacaktır. Bunu ifade vereceğiniz gün mahkemeye herhangi bir ifade vermeden sözlü olarak bildirebilirsiniz. Gizlilik yükümlülüğünüz varsa, tanıklık etmemelisiniz.

Tanık kesin delil midir?

Takdirî delil türlerinden biri olan tanık beyanları, hâkimin takdirinde olup, kesin bir sonuç doğurmaz.

Tanıklık e-devlette görünür mü?

Ancak tanık oldukları dosyalar insanların e-devlet sistemlerinde görünmüyor. İlgili dosyalara tebligatlarda adı geçen ilgili mahkeme katibinden bilgi alabilirler. İlgili kanunlara göre mahkemede tanıklık yapmak zorunludur. Savcılığa, hakime veya mahkemeye tanık olarak gelip tanıklık yapmaları gerekir.

Tanık verdiği ifadeden vazgeçebilir mi?

Tanık, yargılama sırasında çeşitli etkiler altında olduğu gerekçesiyle ifadesini geri çekebilir. Bu durumda, özel bir suç olarak düzenlenen yalan ifade verme suçundan muaf tutulabilir. Bu durumda tanık, ifadesinden pişman olur veya ifadesini düzeltir.

Hangi tanıklar yeminsiz dinlenebilir?

Madde 50 – (1) Aşağıdaki kimseler yeminsiz dinlenir: a) Duruşma sırasında onbeş yaşını doldurmamış olanlar. b) Ayırt etme yeteneği olmadığından yeminin mahiyetini ve anlamını anlayamayanlar.

Tanıklıktan çekinme hakkı olanlar yemin eder mi?

CMK’nın 45. maddesine göre, tanıklık etmeme hakkına sahip olanların yemin etmesinin gerekip gerekmediği mahkemenin takdirindedir. Tanık sanığın yakını ise, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 45. maddesi uyarınca “yemin etmekten kaçınma” hakkı konusunda bilgilendirilmelidir. Tanık isterse yeminden vazgeçerek tanıklık edebilir.

HMK’nin 248, 249, 250 maddesi nedir?

Bu bağlamda sanığa tanık listesi sunma imkânı verilmeksizin savunmanın haklarının kısıtlanması suretiyle karar verilmesi hatalıdır.” 26 Burada da tanıkların kişisel nedenler (TCK m. 248), gizlilik (HMK m. 249) veya çıkarların zarar görmesi tehlikesi (HMK m. 250) gibi nedenlerle ifade vermekten kaçınma hakkı tanınmıştır.

HMK’nın 248 maddesi nedir?

(1) Aşağıdaki kişiler tanıklık etmekten kaçınabilirler: (a) Taraflardan birinin nişanlısı. (b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa bile. (c) Eşinin soyundan gelenler veya onların soyundan gelenler.

HMK 245 maddesi nedir?

(1) Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, ifade vermeye çağrılan herkes hazır bulunmak zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrılmasına rağmen mazeretsiz olarak gelmeyen tanık, zorla mahkemeye getirilir ve gelmemesinden kaynaklanan giderleri ve beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasını ödemekle yükümlü tutulur.

HMK 249 maddesi nedir?

MADDE 249 – Kamu hizmetinde bulunanlar, görevden ayrılmış olsalar bile, meslek sırrına tabi olan hallerde, bağlı bulundukları makamın izni olmadıkça tanık olarak dinlenemezler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir